Aby przygotować najlepsze gofry, potrzebujesz dobrej gofrownicy. Zwykła, gofrownica też może być dobra, wówczas liczy się staranne przygotowanie wszystkich składników. Do pieczenia najlepsza będzie gofrownica o mocy większej niż 1000 W.
Gofry smaczne jak z budki – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- opakowanie cukru waniliowego, 16 gram
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml oleju do ciasta i olej do posmarowania gofrownicy
- szczypta soli
Oprócz tego możesz przygotować specjalny pędzelek do posmarowania gofrownicy. Jeśli takiego nie masz, wykorzystaj ręcznik papierowy. Nasącz go olejem, a następnie przetrzyj płaszczyzny, na które będziesz wylewać ciasto.
Przygotowanie
- Wyjmij wszystkie składniki, tak aby miały temperaturę pokojową.
- Białka jajek oddziel od żółtek, a następnie ubij białka, ( dodając szczyptę soli ) na sztywną pianę. Zwiększaj stopniowo obroty miksera, kiedy piana będzie już gotowa, odstaw naczynie na bok.
- Wszystkie pozostałe składniki suche wymieszaj starannie w głębokim naczyniu, zwróć uwagę na to, aby proszek do pieczenia był równomiernie rozprowadzony.
- Do składników suchych dodaj olej, mleko lub mleko i wodę i żółtka jajek. Nie musisz w tym przypadku używać miksera, możesz posłużyć się rózgą.
- Do masy dodaj ubitą pianę z białek. Rób to bardzo delikatnie, mieszając łyżką, tak aby ciasto nie straciło puszystości.
Pieczenie
- Natłuść gofrownicę i włącz. Poczekaj aż się dobrze rozgrzeje.
- Przy pomocy średniej wielkości chochli nabieraj ciasto i wylewaj płyty.
- Zamknij pokrywę i smaż przez kilka minut na złoty kolor. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy. Wówczas ciasto przykleja się, a gofry nie wyjdą chrupiące.
- Wyjmij gofry i studź na kratce. Położone na talerzu lub desce będą wilgotniały i zamiast chrupiących gofrów wyjdą ci gumowe gofry.
Gofry można podawać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je z bitą śmietaną, polewami toffi, czekoladową polewą, a także bakaliami, orzechami i rodzynkami. Gofry to doskonałe uzupełnienie do lodów. Możesz je także podawać posypane jedynie cukrem pudrem.
Najnowsze komentarze