W świecie grzybów wiele jest taki, które mają udowodnione działanie prozdrowotne. Ciekawym przykładem jest Chaga grzyb – nazywany w tradycji ludów syberyjskich „królem wszystkich grzybów”. Ma on udowodnione działanie antyrakowe. Potrafi powstrzymać namnażanie komórek rakowych. Ponadto pozytywnie wpływa na system odpornościowy, pomaga w chorobach wrzodowych żołądka oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Chaga występuje w krajach północnych – część Eurazji, Ameryki. Rośnie wyłącznie na dolnej części pni brzozy, dlatego bywa również nazywana grzybem brzozowym. Stosowali ją Azjaci, Słowianie i ludy skandynawskie jako lek na wszystkie dolegliwości i wsparcie w utrzymaniu dobrej kondycji w niesprzyjających warunkach pogodowych.
W jaki sposób można spożywać Chagę? Najpopularniejszą formą przyjmowania grzyba jest picie herbaty. Rozdrabnia się grzyba na niewielkie kawałki, które następnie zalewa się wrzątkiem i pić jak tradycyjne zioła. Dla smaku można dodać odrobinę naturalnego miodu. Można go również sproszkować i dodawać do herbaty lub kawy.
Chaga to produkt naturalny, którego spożywanie w rozsądnych ilościach nie wywołuje skutków ubocznych. Warto zatem czasami zamiast po kolejną tabletkę z apteki, sięgnąć po dary natury.
Najnowsze komentarze